SEO Strategy
Image default
Eten en drinken

Ovengebakken frietjes met pindasaus en mayonaise

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een Nederlands recept heb geplaatst. En hier ben ik, ik geef je Nederlands junkfood dat je normaal niet thuis maakt.

Onze recente trip naar Amsterdam inspireerde me volledig om dit recept met jullie te delen. Ik ben niet opgegroeid met uit eten gaan (dus misschien vind ik het daarom zo leuk) maar in het weekend kregen we wel eens afhaalmaaltijden! Veel keuze was er niet, het was of Chinees eten of friet, frikandellen en bitterballen van de zogenaamde ‘snackbar’.

Ja, een ‘snackbar’. Het is een plek waar je je friet en ander gefrituurd spul bestelt. Mijn favoriet was (en is nog steeds!) een bamischijf, een gefrituurd stuk noedels. Ja alsjeblieft, maak ik je nu al hongerig?

Frieten worden vaak geserveerd met mayonaise en ketchup, maar je kunt ze ook met pindasaus bestellen. Toen ik op mezelf woonde bestelde ik ze altijd met pindasaus want daar kreeg ik een gezonder gevoel van dan mayonaise, haha!

Een van de eerste dingen die P in Nederland wilde eten, was ‘patatje oorlog’. Het is friet geserveerd met mayonaise, pindasaus en rauwe gesneden uien. Als je de frietjes serveert met mayonaise, curryketchup en rauwe gesneden uien noem je dat patatje speciaal, ook lekker… maar niet zo lekker als de ‘oorlogsfrietjes’!

En dat deden we, we aten twee keer patatje oorlog in Nederland! Ik wilde dit meteen thuis maken en het recept delen.

Het geheim is een dikke pindasaus en wat krokante frietjes. Ik heb geen frituurpan dus bak mijn frietjes graag in de oven. Daarom is dit geen echte ‘patatje oorlog’ maar ovengebakken frietjes met pindasaus en mayonaise. En rauwe uien, vergeet die niet!

Ik denk dat dit de Nederlandse versie is van chilli cheese fries. Eerst denk je: ‘waarom??’ maar als je ze eenmaal hebt geproefd, wil je de hele kom opeten! Alleen Nederlanders weten het: patat en pindasaus zijn een verdomd goede combinatie!

Ingrediënten

voor de pindasaus:

½ middelgrote ui

2 teentjes knoflook

1 el pinda- of koolzaadolie

2 tl sambal oelek

½ tl geraspte gember

70 g pindakaas (echte pindakaas, gemaakt van alleen pinda’s en zout)

240 ml kippenbouillon

1 el ketjap manis

2 tl donkerbruine suiker

voor de ovengebakken frietjes:

4 grote aardappelen (zoals Agria of Bintje)

2 el olijfolie

½ tl knoflookpoeder

Bereiding:

  1. Gebruik een keukenmachine om de ui en knoflook fijn te hakken.
  2. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui, knoflook, sambal en gember toe en bak 2-3 minuten tot ze zacht zijn. Blijf roeren en laat het niet aanbranden!
  3. Voeg de pindakaas, de helft van de bouillon, de ketjap en de donkerbruine suiker toe. Blijf roeren tot een gladde saus. Laat het een paar minuten sudderen en voeg meer bouillon toe als je van een dunne saus houdt.
  4. Laat een beetje afkoelen.
  5. Verwarm de oven voor op 205 graden Celsius en bereid een bakplaat voor met bakpapier.
  6. Snijd de aardappelen in reepjes van 0,5 cm dik. Week de frietjes een paar minuten in een kom gevuld met koud water.
  7. Gooi het water weg en dep de frietjes droog met keukenpapier.
  8. Meng de frietjes met de olijfolie, knoflookpoeder en peper en zout. Verdeel over de bakplaat en bak 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de frietjes na 10 minuten bakken om voor gelijkmatig bakken.
  9. Bestrooi de frietjes met wat extra zout en leg ze op een bord. Serveer met de mayonaise, pindasaus en rauwe uien erop.

Genieten van!

Tip: Op Aardappelshop.nl kunt u verschillende soorten aardappelen zoals Agria en Bintje verkrijgen. Perfect voor dit recept!