SEO Strategy
Image default
Woning en Tuin

Sedum daken, steeds populairder

Sedum daken worden steeds populairder, waardoor steeds meer wijken van Nederland langzaam groener worden. Dat is natuurlijk mooi! Meer groen in de omgeving is namelijk niet alleen goed voor de lokale biodiversiteit, maar ook voor de klimaatbestendigheid van een wijk. Door meer groen aan te leggen in stedelijk gebied, zoals een sedumdak, gaat de luchtkwaliteit omhoog doordat planten de lucht filteren. Zeker in gebieden met veel uitstoot is dit een groot voordeel! Ook brengt meer groen de omgevingstemperatuur omlaag, wat er in de zomer voor zorgt dat het prettiger is om buiten te zitten. Ook dempt meer groen geluidshinder en zorgt het voor een rijkere biodiversiteit. Genoeg redenen dus om meer groen aan te leggen!

Voordelen sedum daken

Sedumdaken hebben nog meer voordelen, die met name te maken hebben met de waterberging. Het klimaat in Nederland is namelijk aan het veranderen. We hebben de afgelopen jaren steeds meer last gehad van weersextremen, zoals lange droogte in de zomer of wateroverlast door hevige neerslag. Met name wateroverlast door overstromingen kan voor erg veel schade zorgen. Door sedum daken aan te leggen kan deze overlast worden voorkomen! Een sedum dak heeft namelijk een waterbergende capaciteit, wat in houdt dat het dak veel water op kan slaan wat anders zo het riool in zou stromen. Wanneer er in korte tijd teveel regen valt, kan teveel water in de riolering zorgen voor een overstroming. Wanneer er echter veel groen, zoals sedum daken, te vinden is in een omgeving, gaat de kans op een overstroming aanzienlijk naar beneden.

Hoe legt u een groen dak?

Bent u benieuwd hoe u nou een groen dak aan kunt leggen? Gelukkig is dit heel gemakkelijk. Vaak heeft u het dak al binnen één dag geplaatst! Door het zelf te doen bespaart u ook nog eens op de aanlegkosten en leert u een nieuwe vaardigheid. Wanneer u er voor kiest het groen dak zelf aan te leggen, is het verstandig om stapsgewijs te werk te gaan. Zo voorkomt u fouten en behoudt u het overzicht. Hieronder hebben we de stappen in de aanleg van een groen dak op een rijtje gezet:

  • Het dak schoonmaken
  • Aanbrengen van wortelwerend folie (eventueel)
  • Aanbrengen van de drainagelaag
  • Aanbrengen van het scheidingsprofiel
  • Aanbrengen van de substraatlaag
  • Aanleggen van de vegetatiematten of trays
  • Aanleggen van de grindlaag
  • Het dak water geven
  • Het dak onderhouden en bemesten

Het aanleggen is dus zeker niet moeilijk zolang u zich aan dit handige stappenplan houdt.

NatureGreen kan u helpen

Heeft u nog vragen over de aanleg van een groen dak? Bij NatureGreen helpen we u graag. Neem daarom gerust eens contact op met onze klantenservice! Zij leggen u graag uit hoe u het beste het dak aan kunt leggen en kunnen u ook verwijzen naar de instructievideos op onze website. Ook andere vragen over groen daken en toebehoren kunnen zij voor u beantwoorden, bijvoorbeeld over de verschillende groendaksystemen of het onderhoud. We hopen u gauw te mogen helpen bij NatureGreen!